Affärer i Graz

Efter en veckas tyskakurs utan lexikon (iaf för en av oss) bestämde vi oss för att gå och inhandla ett sådant. I första bokaffären vi gick in i förklarade de snällt och tydligt för oss vart vi skulle gå om vi skulle köpa ett svenskt-tyskt lexikon. Vi tyckte det var lite konstigt att det var så självklart för henne var man kunde hitta ett svenskt lexikon men när vi kom fram till affären hon hade beskrivit för oss förstod vi varför. Affären var nämligen stor som HM i Linköping - fast ytterligare två våningar! Så vi tog hissen upp till tredje våningen och mycket riktigt hittade vi ett svenskt lexikon (många gånger dyrare än om man hade smart nog att köpa ett lexikon i Sverige). Vi letade också efter en gramatikbok men hittade ingen bra. Antingen var de på engelska och inte så djupgående eller så var de på tyska och oförståliga ;)

När det gäller cykelhjälmar var vår plan faktiskt att köpa det tillsammans med låsen vi köpte igår, fast det var lättare sagt än gjort. Vi hittade en gigantisk sportaffär, minst dubbelt så stor som ovannämnda bokaffär, med allt man kan tänkas behöva som har minsta anknytning till sport - dock inte cykelhjälmar! De hade ett halvt våningsplan som var cykelavdelning med allt från reservdelar till hela cyklar men inga hjälmar. Vi hittade tillslut en hjälm som satt på en skyltdocka till ett pangpris på 75 €.

Med tanke på ovannämnda affärer kanske vi ska påpeka att de flesta affärer man ser är betydligt mindre än de man hittar hemma, som små butiquer. Men när Grazarna ska göra något ordentligt då gör dom det extremt!

Lite andra egenskaper som Grazarna (o kanske andra österrikare också) har, är att man tar allting i sin egen takt. Ska man t.ex. hålla en föreläsning som ska böra kl 9.00 kan man lika gärna börja prata 9.20 som 9.00. Något man ofta hör här i Graz är också "Det löser sig" Oavsätt vad det gäller går det alltid att lösa alltig på andra sätt än vad som är tänkt från början, här är det t.ex. helt ok att säga till examinatorn "Jag ska åka till italien på solsemester när tentan är, kan jag skriva den lite senare istället?" (svaret verkar oftast vara jakande, av berättelser vi hört).

Kommentarer
Postat av: Johanna

Haha, schysst inställning! Dom verkar inte få betalt för varje student som examineras iaf.



75€ är nog ett rätt normalt pris för en vettig cykelhjälm tyvärr. Min kostade 450, men då var det några hundralappars rea på den.



Hoppas ni fick tag i en ordbok för svenskar och inte tyskar/österrikare. Men det kan iofs vara intressant att lära sig hur man böjer sitt eget språk, men inget om artiklarna i tyskan ;)

2009-09-10 @ 08:35:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0