Lyckats överkonsumera internet.

Da har vi lyckats överkonsumera internet bade jag och bellas anslutningar sa vi fick ga ner till de gammla sega datorerna i botten pa huset vi bor. De har lagt till en spärr sa att man inte kan logga in om man konsumerar för mycket. Tyvärr har inte det tyska alfabetet bokstaven som är tredje sist i alfabetet men jag hoppas de flesta klurar ut vad som skrivs ända. Vi hoppas pa att internet skall komma tillbaka nästa manad dvs pa söndag sa da kan man skriva normalt igen. Vi tror vi har streamat filmer och musik för mycket.

Lägenhetsuppdatering:
Den lägenhet vi var och kollade pa i torsdags ringde vi till ägaren idag vilket var en advokat, han och hans sekreterare hade ingen koll alls. De viste inte att lägenheten var ledig överhuvudtaget och när jag sa att den var ledig sa fragade de hur länge vi ville bo där, vi svarade givetvis till juli. da sa de att lägenheten var upptagen.

Och den andra lägenheten vi var och kollade pa var nästan lite läskig. Ingen hade bott där de senaste 3 aren. När vi hade varit där och kollat och gatt ut genom dörren fragade jag bella: Var det nägon vask i köket och nagon toalett i badrummet. Vi blev osäkra och kännde att lägenheten inte var nägot för oss. Vi kom senare fram till att det troligen varken fanns vask eller toa...

Sa nu är vi i princip tillbaka pa ruta ett. Vi har fram till i morgon kväll 23.59 pa oss att hitta ett rum som vi kan tänka oss och helst fa ett kontrakt pa innan vi maste skicka ett mail och säga upp detta rummet vi har nu om vi vill flytta vid jul. Sa det ser ut som om vi far inrikta oss pa att försöka hitta nagot till första februari i stället.

Nej nu far det räcka att skriva pa detta konstiga tangentbord......

WG-letande del 2

Efter ytterligare 16 samtal (bortsett från de ca. 25 mail + samtal tidigare) till personer som hyr ut sina rum eller lägenheter har vi idag äntligen fått chansen att komma o kolla på ett rum!

Det var ett stort rum, i en lägenhet som delades av 4 personer, ca 10 meter från huvudbyggnade för Tekniska universitetet. Rummet och lägenheten såg helt ok ut, dock ingick inte möblerna men han som bodde där nu ville gärna sälja möblerna som fanns i rummet nu. Våra funderingar just nu är kring om det är värt att köpa möbler som vi inte vet om vi kan få sålda, men i övrig verkar det som en bra lägenhet. Imorgon ska vi ringa till han som äger lägenheten så får vi se hur det blir.

Ekonomiskt sett är det ungefär samma (360 € jämfört med 330 € nu), och för det får vi då ett dubbel så stor rum, dubbelt så stort kök och dessutom tysktalande grannar.

Tro´t eller ej men idag lyckades vi faktiskt att boka in en annan "besichtigung" av ytterligare än lägenhet. Denna lägenhet ska vi kolla på imorgon. Det vi vet om den är att det är en 2:a som är möblerad och ligger på andra sidan av Mur (ån som går genom stan). Det vår fadder har sagt om detta område är "där ligger stadens bordeller, men också de billigaste kebabhaken" så det känns lite sisådär, men vi får helt enkelt vänta och se.

Eftersom det är november inom kort har vi inte alls lång tid på oss att hitta en lägenhet (ca 39 h ;)) om vi vill flytta vid årsskiftet, så nu brinner det i knutarna.

Wien

I måndags var det österrikes nationaldag vilket för oss innebar lång-weekend till Wien!


När vi kom fram promenerade vi in till centrum som låg ca 15 min från vandrarhemet vi bodde på. På vägen dit gick vi förbi operan. Vi tackade nej till en jobbig försäljare i 1800-tals kläder som försökte sälja sina sista operabiljetter, men när vi dagen efteråt kom på att vi nog ville gå på opera så var alla biljetterna slut. Det kanske var tur det, det blev både billigare och kanske lite roligare också ;)


På kvällen åt vi mat på en kinesisk restaurang som hade löpande band där man fick plocka det man tyckte såg gott ut






Det var många häftiga hus i Wien, de flesta var dock av 1800-tals sorten och inte den smältande sorten som ovan.


Ibland undrar man var alla pengar kommer ifrån. Vem har råd att smycka sina 14 balkonger med guld? O man får inte glömma de stora guldskulpturerna heller...


Vi farsinerades av de fina cykel-övergångs-trafikljusen. Mycket pedagogiska! (Det hade man aldrig kunnat tro om österrikarna)


Dag två började med lite allmän sightsing, bland annat gick vi förbi detta hus som tydligen var något kännt konsthus. Gludbollar på taken av husen verkar vara en gemensam nämnare för många hus i Wien.






Därefter besökte vi lite djur på natruhistoriska museét


...några av dom var inte så krya...


...och några av dom försökte äta upp oss!


Vi hade STEN-kul i 5 rum fyllda med stenar och mineraler..


Eftersom det vara nationaldag hade den österrikiska militären uppvisningshelg. Till Bernes förtjusning fanns det massor spännande helikoptrar o flygplan.


Sista dagen tog vi U-Bahn till Schönebrunn's Slott, och tog en promenad i den "lilla" parken.


Det var tyvärr lite dimmigt, men man kan ju i alla fall inte påstå att slottsparken var snålt utrustad med diverse fontäner, dammar och statyer


När vi gick till tågstationen råkade vi gå på ytterligare ett slott med en aning avlång park


Hemresan bokad!

Nu har vi bokat resan hem till Sverige i jul. Efter många alternativ bestämde vi oss till slut för Ryanair, vilket trots alla väskor o resan till flygplatsen nog blir några tusenlappar billigare än det dyraste alternativet vi hade.

Vi kommer åka från Klagenfurt till Skavsta lördagen den 19:e december, väl framme kommer vi tillbringa två dagar i Linköping. Därefter åker vi till Fagerås och firar jul, på annandag jul åker vi till Bernes syster i Västerås som fyller år. Därifrån fortsätter vi tillbaka till Linköping över nyår och åker tillbaka till Gräz den 2:e januari. Det är i alla fall planeringen än så länge :p

Vi sammanfattar...
19-20:e december: Tuvgatan, Linköping
21-25:e december: Prästbolsvägen, Fagerås
26:e december: Västerås
27-2:e december/januari: Ingenjörsgatan, Linköping

...som ni märker är vi ganske uppbokade över julen, så om det är någon som vill träffa oss vill vi ha in en skriftlig ansökan senast kl. 15:34:00 lördagen den 19:e december 2009 ;)

How to make cup cakes in Hafnerriegel

1. Köp en ugn


2. Har man inga formar, tillverka dem själv




3. Gör smet och häll upp i de fina formarna


4. Grädda i den nya ugnen


5. Låt de nygräddade muffinsarna svalna



6. Ta en muffins...


7. ...och häll upp ett glas mjölk


8. Njut!


En dag på Graz's Tornby!

Idag bestämde vi oss för att cyckla till Shopping Center West för att egentligen inhandla lite mat på Interspar (typ Maxi hemma). Vi tänkte att de borde ha liter större förpackningar av pasta och ris osv vilket de inte direkt hade. Väl på shoppingcentret gick vi såklart in i andra butiker också. Och där i en elaffär (typ Claes Olson) sprang vi på våran nya ägodel, en liten ugn som vi kan ha en i vårt lilla korridorskök (se nedan). Den är inte stor men köket är ju inte så stort heller (å för de som undrar så var den inge dyr heller, den kan väll motsvaras av en startavgift i Graz-halvmaran). Så i kväll skall vi göra  klyftpotatis å snitzel å så kanske om man har tur så gör Bella en god kladdkaka också, för det köpte vi också ingredienser till. 

Vi var såklart också tvungen att gå till IKEA men där lyckades vi passera igenom utan att inhandla något, något som sällan brukar hända. Dock käkade vi "svensk mat" i form av potatis, köttbullar, brunsås, lingonsylt å en hallonbakelse till efterrätt. Däremot fick vi en stor förskräcktelse när kocken frågade oss om vi ville ha kokt-potatis eller pommes till köttbullarna (Fy Kamprad, inte pommes till köttbullar å brunsås). Vi valde självklart kokt potatis som man skall äta rätten på svenskt vis!


Vår nya vänn i korridorsköket.

Besvikelsen är stor...

Inte för att det är ont om motgångar här nere, men det här måste ändå vara det värsta! Idag när vi ringde till killen som skulle hyra ut sitt rum till oss, hade han hyrt ut det till någon annan! När vi kollade på lägenheten i torsdags bestämde vi att vi skulle ringa tillbaka idag om vi var intresserade. Vi funderade på att ringa redan i fredags, men eftersom de hade sagt att vi skulle ringa idag bestämde vi oss för att göra som vi bestämt. Men chi fick vi, där försvann rummet mitt framför näsorna på oss!

Listan på antalet personer vi har kontaktat om lägenhet är numera vääääldigt lång (tänk önskelistan som tomten får på julafton...) och chanserna att vi ska få flytta ut från den här äckliga korridoren känns nära på obefintliga.

Vi var så glada att vi äntligen hade hittat en lägenhet o redan börjat längta till årsskiftet, så nu känns det verkligen tungt.

Tack för uppvaktningen!

Stort tack till alla som har uppvaktat mig på min födelsedag idag! Trots avståndet har jag fått både presenter, grattiskort, telefon-, sms, och facebook-grattningar. Tårta får jag ju inte glömma heller! :)



PS. Jag lånade Bernes nyinköpta badmössa och simglasögon idag, funderar seriöst på att bli simproffs numera ;)


WG-letande

Efterssom vi kommer säga upp vårt rum denna månad har vi börjat att leta efter en så kallad WG lite mer intensivt. WG, eller Wohnungsgemeinschaft, är en lägenhet som delas av godtyckligt antal studenter. De flesta brukar delas av 3-5 studenter. Senaste veckan har vi skickat mail och ringt till sammanlagt ca 20 personer som har ledigar rum i WG´s och igår var vi och kollade på den första lägenheten.

Den låg ganska långt bort från vårt universitet och när vi kom fram möttes vi av ett brunt tråkigt hus, men när vi väl kom in i lägenheten blev inställningen helt annan! Det var en 4:a som delades av 3 killar som alla skulle åka utomlands nästa termin (vilket nästan var synd, för de var jättetrevliga). Själva lägenheten var väldigt ljus och hade takhöjd på ca 3 meter! Köket var relativt nyrenoverat med diskmaskin (!) och i badrummet fanns det också tvättmaskin! I vardagsrummet fanns det en fin tv och ett matsalsbord.

Vi har även fått svar från en annan lägenhet som vi var o kollade på idag. Den kostade lika mycket som den ovannämnda (ca 300 €) men var allt annat än fräsch. Det som talade för den var att den är mittemot där vi bor nu, men det var väl det enda.

Vi har också varit i kontakt med en tredje person, men hon var osäker om hennes rumskompisar tyckte det var ok att vi bodde två i ett rum, men hon skulle ringa tillbaka idag.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att läget ser ljust ut när det gäller att hitta en WG att bo i under vårterminen (det första rummet vi kollade på är vårt om vi vill, och just nu känns det väldigt lockande).

Vandring: Bruck an der Mur - Pernegg

Igår bar det av på vandringstur igen. Vi var ett gäng på 12 utbytesstudenter som satte oss på tåget för att åka till Bruck an der Mur där vår vandringstur startade. Därifrån gick vi upp på ett berg och uppe på toppen fanns en liten restaurang där vi satte oss och åt vår matsäck i det kyliga höstvädret. Därefter fortsatte vi ner mot den lilla byn Pernegg där vi precis på sekunden hann med tåget hem.

Det var en väldigt fin vandringstur, men det var också väldigt molnigt så tyvärr såg man inte så mycket som vi hade hoppats på. Med lunchpaus tog det ca 6 timmar, 20 km och en höjdskillnad på runt 900 meter.




Bergets högsta punkt markerades med ett stort kors. Notera åskledaren på korset!


Tvillingarna Marcus och Berne?


Vilken väg ska vi ta egentligen?

Första föreläsningen

Idag var jag (Bella) med om en minst sagt spännande upplevelse, nämligen min första föreläsning på tyska - Elektrotechnik. Det var ganska mycket av innehållet som jag kännde igen från fysiken hemma, så jag har Ragnar att tacka att jag förstod något över huvud taget. Facktermerna var ungefär samma sak som på svenska vilket gjorde att jag förstod vad han pratade om, men när han skulle förklara vad det var för något förstod jag ingenting :)

Inte nog med att föreläsningen var på ett oförståligt språk, det verkade dessutom vara helt ok för studenterna att prata hur mycket och hur högt man önskade. Dessutom var det både drop-in och drop-out. Detta innebar att när jag satt och försökte förstå vad föreläsaren sa, var det konstana rörelser från alla som kom och gick, samt att jag hörde grannarna mer än föreläsaren. Som pricken över i:t höll de på att renovera rummet bredvid.

Sammanfattningsvis var det en riktigt lyckat föreläsning, med tanke på att jag hade förväntat mig att inte förstå någonting alls :)

RSS 2.0