Slovenien

Efter tyskakursens slut bestämde vi oss hastigt för att följa med Matleena och Saku till Maribor i Slovenien. Maribor är Sloveniens andra största stad och ligger ungefär 1 timma från Graz med tåg.

Torsdag
Första dagen ägnade vi oss åt vanlig hederlig turistning i Maribor, till vår besvikelse fanns det inte så jättemycket att se, så vi åkte till hotellet som låg uppe på berget Pohojre ganska tidigt. Hotellet var däremot en mycet trevlig överraskning.


Matleena, Berne och Saku


Svanarna trodde att de skulle få mat av oss, så när vi vände oss om insåg vi att 10-20 svanar simmade allt vad de kunnde för att få mat.


I Maribor finns världens äldsta vinträd.


Vårt (fyrstjärniga!) hotell låg uppe på toppen av berget Pohorje, längst till vänster på kortet skymtar spa-avdelningen med en stor pool, två bubbelpooler och bastu.


Vårt hotellrum


Precis utanför hotellet möttes vi av denna utsikt

Fredag
Under fredagen begav vi oss på vår första vandringstur. Målet med dagen var att nå två vattenfall som turistinformationen hade pekat ut för oss. Under dagen gick vi ca 28 km, enligt Sakus gps.


Första vandringsdagen gick vi upp i ett högt torn, tyvärr var det ganska molnigt då


...det fanns också torn som vi valde att inte gå upp i


Efter ca 15 km nådde vi målet med vandringen, att kolla på ett stort vattenfall. Den sista biten längs bäcken var milt sagt ganska kupperad. Istället för att gå runt "stupet" när vi skulle tillbaka valde vi dessutom att klättra upp för det, och det blev verkligen klättring!




Två trötta vandrare, äntligen framme


Första vattenfallet


Andra vattenfallet


På vägen tillbaka beundrade vi skidliftarna

Lördag
Trötta i benen och fötterna bestämde vi oss för att ta en kortare tur nästa dag, ca. 15 km





Större delen av lördagens vandringstur var i dessa fåror. Det måste vara häftigt på våren när all snö smälter bort och transporteras ner i dessa. Med tanke på deras storlek så rör det sig nog om en hel del vatten.


"Följ fisken"


Några nyfikna kor gjorde oss sällskap under lunchpausen


Eftersom vi inte hade gått så långt bestämde vi oss för att göra ett nytt försök på utkikstornet, den här gången med bättre resultat.



Söndag

Till vår stora förvåning hade vissa affärer faktiskt öppet på söndagar så innan vi åkte hem besökte vi ett shoppingcenter i Maribor. Därefter satte vi oss trötta på tåget tillbaka till Graz.


Första lovet

Nu är tyskakursen avslutad. De första tre veckorna har gått oerhört fort, och nu väntar en veckas ledighet med en orolig mage, ifall man ska få sina 6 ECTS-poäng eller inte ;)

Imorgon bitti åker vi tillsammas med Saku och Matleena (två finnar) till Maribor i Slovenien för att vandra och turista i några dagar. Vi ska bo i stugor som verkar väldigt mysiga. De ligger mitt uppe på ett berg och har både kamin och bastu :)

När det gäller ledigheter verkar det som att vi inte kommer vara utan dem, enligt Bellas lärare är Österrike det landet i Europa som har flest antal lediga dagar. Under hösten kommer vi inte ha jättemånga lediga dagar men lagom till att man kommit in i de tyska studierna vid jul börjar de lediga dagarna öka markant.


Vandring - Rettenbachklamm

Igår organiserade ESN (nätverket för utbytesstudenter) en vandring. Det är kanske synd att säga att de organiserade den med tanke på hur oorganiserad den var, men det var fint ändå. Vi utgick från universitetet, så första biten var ganska tråkigt då det bara var asfalterad väg upp till toppen. När vi skulle gå neråt var det lite roligare, då gick vi längs en bäck (eller i en ravin, som "guiderna" kallade det). Där var det jättefint!






Vi passerade en äpple- och päronodling








Shopping o Semmel

Idag begav vi oss ut på stan för att hitta ett par jeans till Bella, men väl tillbaka i lägenheten insåg vi att Bella inte hade köpt några jeans men Berne hade däremot både köpt byxor och skor :) Mycket stiligt!


Häromdagen gjorde vi hambörgare till lunch, men Österrikare som vi är använde vi Semmel som bröd. Semmel är typ en fralla som Österrikarna har till allting. Istället för korvbröd, till schnitzeln, som fruckostfralla, hamburgarbröd osv osv...



En "riktig" semmel ska egentligen se ut som nedan, men det varierar lite från dag till dag vilken form de har.

Bytes: slitna gympadojor strl 37 mot nya badtofflor strl 47

Vi är nyss hemkomna från vårt besök på en av stadens simmhallar. Själva simhallen var jättebra, däremot fick jag (Bella) en något otrevlig överraskning när jag gick och bytte om. I omklädningsrummet fanns det skåp där man kunde låsa in sina grejer, men skorna hade folk ställt på golvet, detta gjorde även jag men när jag började klä på mig insåg jag att de inte stod kvar där! Så jag sprang runt i hela omklädningsrummet o kollade på golven o i skåpen, men jag hittade inga gympaskor.

Helt förtvivlad gick jag ner till "badenmeister" och frågade om han möjligtvis hade sett några skor som hade fått fötter. Han var jättetrevlig och hjälpte mig att ännu en gång leta igenom omklädningsrummet, men vi hittade inget. Tillslut gick vi ner till ett förråd med kvarglömda grejer sedan 6 månader, där hittade han ett par badtofflor i storlek ~47 som han gav till mig.

Så utan strumpor (de låg nämligen i skorna) och med ett par gigantiska badtofflor cyklade vi tillbaka hem genom stan, i regnet.

Det som är konstigast med hela situationen är att skorna hade lite drygt två och ett halvt år på nacken och också såg ut därefter, dessutom luktade dom illa. Så den som tog skorna måste antingen haft ett kraftigt synfel eller bara varit väldigt puckad. Eftersom skorna var ganska slitna hade jag ändå tänkt att byta ut dem och faktiskt också köpt ett par nya skor, så tur i oturen kan man väl säga.

Pfadfinder in Graz

När det regnade som mest igår, satte vi oss på cyklarna för att korsa staden och åka mot Webling där vi besökte en lokal scoutpatrull här i Graz. Efter 20 minuters cyklande kom vi tillslut fram till patrullens egna "tomt" - en gräsplan, några dungar och två tågvagnar uppställda på gräsplanen som skydd mot eventuellt regn (dessa användes dock aldrig under kvällen, då det i princip regnade konstant).

När alla scouter (Pfadfinder) kom och började samla sig stod vi och såg ut som fån, vi förstod nog inte ens hälften av vad dom sa:) En sak vi lärde oss var i alla fall att när man presenterar sig så säger man sitt namn i bestämd form alltså: "Ich bin der Berne"/"Ich bin die Bella" (Jag är Bernen/Jag är Bellan). Inte nog med att alla saker ska böjas hit och dit, nu måste man göra det med namn också! Ibland undrar man varför tyska språket ska vara så omständigt.

Det var första gången dom träffades för terminen så vi lekte några lekar, grillade korv och marsmallows :) Som avslutning skulle alla ställa sig i en ring förutom alla nya scouter (och vi såklart) sedan skrek de "gamla" sitt lägerrop så högt de kunde. Till sist avslutades allt med scouthälsningen som skiljde sig lite mot den vi har i sverige: Man satte ihop lillfingret och tummen som vanligt fast man höll handen brevid huvudet med fingrarna pekandes uppåt och handflatan framåt. Detta samtidigt som man skakade hand med vänster hand fast lillfingrarna "utanför" (Hoppas du förstod den utmärkta förklaringen :P)

Lagom till cykelturen hem började det regna ännu mer, men scouter som vi var hade vi ju självklart regnställ så skadan var inte så stor


Gösting-Fürstenstand - check!

Tanken med gårdagen var att ta en vandringstur till ett av bergen runt Graz, vädergudarna hade dock andra planer för oss. Men idag var vädret fint så vi begav oss med buss till Göstinger som är en stadsdel i norvästra Graz. Därifrån gick vi upp på Plabutsch till toppen, Fürstenstand 754 möh (Graz: 363 möh), där vi stannade och åt. Därifrån gick vi vidare mot Eggenberg men eftersom det är söndag var schloss Eggenberg inte öppet så vi bestämde oss för att kolla på det någon annan dag.

Efter en underbar och tidvis lite svettig vandringsdag gick vi hemåt och lagom till vi var på Jakominiplatz (några minuter hemifrån) började det spöregna. Ibland har man tur!


Den röda streckningen visar ungefär hur vi gick


Göstinger slott


Utsikt över Göstinger


Delvis var det snåriga stigar men ibland även fina skogsvägar


Träd


Mera träd


Vandringsleden var utmärkt med österikiska flaggor




Bambi!




Utsikt från toppen


På toppen av berget låg Fürstentand som bestod av en restaurang och utsiktsplats. Där åt vi Hühneschnitzel och drack Apfelmost samtidigt som vi njöt av den fina utsikten av Graz (se nedan).


Utsik över Graz, med Schlossberg i mitten.


Utsiken västerut




Hmmm.. något saknas på den här bilden: lederhosen!




Ibland fanns det lite för många stigar att välja på, men vi valde rätt (till slut) :)


Tvättäventyr

Idag fick vi veta att vi sak ha ett prov imorgon. Intet ont anande satt vi och pluggade tyska prepositoner när vår lärare sa något i stil med: "auf betyder på, och just det imorgon är det prov". Men det var inget som skulle räknas med i slutet av kursen, visade det sig tillslut.

Idag bestämde vi oss för att försöka oss på att tvätta. Det började med att vi skulle gå och handla tvättmedel, men innan vi var framme i affären började det spöregna. Tillslut var vi i alla fall hemma igen, något blöta men med en flaska flytande tvättmedel. Då kom det andra bakslaget. När vi tryckte på hissknappen öppnades inte dörren trots att vi såg att den var nere. Konstigt tänkte vi och tryckte än gång till och då hörde vi hur någon bankade på dörren innifrån hissen. I samma stund så kom några killar som jobbar i huset och sa att de skulle hjälpa personen ut, men för oss blev det trapporna 9 våningar upp.

Okej, nu har vi alltså köpt tvättmedel och kommit upp och hämtat tvätten, därefter traskade vi ner 10 vångingar igen och väl nere i tvättstugan upptäckte vi att vi inte kunde betala med vårt bankkort. Här i österrike använder dom sig av Quick-card som finns på alla bankomatkort men vi hade inte förstått att man var tvungen att föra över pengar till Quick-funktionen på kortet. Så vi hade inget annat val än att gå tillbaka upp, men som tur var fungerade i alla fall hissen den här gången.

Tänk att det kan vara så svårt att tvätta, man känner sig ju onekligen lite fånig.. Men i morgon ska vi gå till banken för att kunna få lite rena kläder.

Affärer i Graz

Efter en veckas tyskakurs utan lexikon (iaf för en av oss) bestämde vi oss för att gå och inhandla ett sådant. I första bokaffären vi gick in i förklarade de snällt och tydligt för oss vart vi skulle gå om vi skulle köpa ett svenskt-tyskt lexikon. Vi tyckte det var lite konstigt att det var så självklart för henne var man kunde hitta ett svenskt lexikon men när vi kom fram till affären hon hade beskrivit för oss förstod vi varför. Affären var nämligen stor som HM i Linköping - fast ytterligare två våningar! Så vi tog hissen upp till tredje våningen och mycket riktigt hittade vi ett svenskt lexikon (många gånger dyrare än om man hade smart nog att köpa ett lexikon i Sverige). Vi letade också efter en gramatikbok men hittade ingen bra. Antingen var de på engelska och inte så djupgående eller så var de på tyska och oförståliga ;)

När det gäller cykelhjälmar var vår plan faktiskt att köpa det tillsammans med låsen vi köpte igår, fast det var lättare sagt än gjort. Vi hittade en gigantisk sportaffär, minst dubbelt så stor som ovannämnda bokaffär, med allt man kan tänkas behöva som har minsta anknytning till sport - dock inte cykelhjälmar! De hade ett halvt våningsplan som var cykelavdelning med allt från reservdelar till hela cyklar men inga hjälmar. Vi hittade tillslut en hjälm som satt på en skyltdocka till ett pangpris på 75 €.

Med tanke på ovannämnda affärer kanske vi ska påpeka att de flesta affärer man ser är betydligt mindre än de man hittar hemma, som små butiquer. Men när Grazarna ska göra något ordentligt då gör dom det extremt!

Lite andra egenskaper som Grazarna (o kanske andra österrikare också) har, är att man tar allting i sin egen takt. Ska man t.ex. hålla en föreläsning som ska böra kl 9.00 kan man lika gärna börja prata 9.20 som 9.00. Något man ofta hör här i Graz är också "Det löser sig" Oavsätt vad det gäller går det alltid att lösa alltig på andra sätt än vad som är tänkt från början, här är det t.ex. helt ok att säga till examinatorn "Jag ska åka till italien på solsemester när tentan är, kan jag skriva den lite senare istället?" (svaret verkar oftast vara jakande, av berättelser vi hört).

Gröna blixten



Rosa faran har nu fått sällskap av gröna blixten - ein Kvalitätsrad aus Deutchland! Tyvärr var gröna blixten lite mörkrädd så han får sova uppe hos oss istället för det läskiga cykelstället.

Imorgon ska vi leta cykellås, alla vi har pratat med här i Graz har påpekat vikten av detta. När vi skulle kolla på den första cykeln vi hittade hade ägaren precis fått sin andra cykel stulen. Det enda som fanns kvar av den var ett framhjul som var fastlåst i cykelstället. Han hittade dock sin cykel fast med ett annat framhjul i cykelstället bredvid. Tjuvarna här i Graz verkar ju inte så smarta i alla fall.


Rosa faran

Idag har Bella köpt en cykel - den rosa faran. Tre växlar, ringklocka, två hjul och en rosa ram. Vad mer behöver man?


Nu är det bara att lära sig cykla bland alla spårvagnsspår, det verkar vara en viss teknik man måste ha för att korsa dem utan att fastna i dem med hjulen...

Schwarzlsee

Idag åkte vi och resterande svenskar och två norrmän till Schwarzlsee. Schwarzlsee är en ett område med jättestor konstgjord sjö där de har massor olika vattenaktiviteter men även en hel del grejer på land (t.ex. go-cart, paintboll o volleyboll). Vi spelade bara volleyboll och badade, de andra aktiviteterna var nämligen ganska dyra, men det var roligt att kolla på allt som fanns. Man kunde bland annat åka wakeboard och vattenskidor i en "lift"-bana (se nedan), fallskärmshoppning och linbana som gick över hela sjön.

Vi lyckade också köpa fel operatör för pengaladdning till mobilen men som tur var hade en av svenskarna den operatören, så hon skulle köpa den av oss:)



PS: Om ni inte vill betala för att ringa till våra österrikiska nummer så använder vi skype: berneobella heter vi även där

 


Idag har vi köpt ett salladhuvud


OBS: Detta är ett salladhuvud, efter två måltider


Tropisk värme

Idag har det varit fruktansvärt varmt. Solen har skinit och luften har stått helt still dessutom kombinerat med alla avgaser.

Idag kom domen kring våra tyskakunskaper och tro det eller ej men vi kom inte på lägsta nivån, och inte heller näst lägsta utan vi hamnade båda i B1 (vilket är någonstans i mitten). Vi hamnade i två olika klasser, i min (Bellas) klass var det ytterligare två från Linköping, två finnar, några amerikanare och resterande var europeer. På rasten fick jag veta att de andra studenterna från Linköping pluggade I med maskininriktining vilket förhoppningsvis innebär att vi kommer läsa några kurser ihop. Det var kul att äntligen få träffa lite andra utbytesstudenter i samma sits som oss, och dessutom få börja prata lite tyska på riktigt.
Och i Bernes klass var det mestadels finnar men också en och annan norrman. De övriga i klassen verkade komma lite var stans ifrån.

Vi har också anmält oss tíll ett mentorprogram som innebär att en student härifrån ska hjälpa oss med alla frågor vi har, och förhoppningsvis också visa oss runt lite. Berne och jag har samma mentor som är scoutledare och pluggade dessutom i Linköping förra året, så det ska nog bli skoj.

Nya mobilnummer

Nu har vi fått nya österrikiska mobilnummer, så att ni får betala dyra samtal istället för att vi ska göra det ;)

Bella: +43 (664) 2708962
Berne: +43 (664) 2709135

Bilder från Graz

Här kommer några bilder från vår första dag i Graz

 


Mitt i staden finns ett berg med ett klocktorn på, dit gick vi upp och beundrade utsikten över staden




 


  

 


Intervju på tyska

Dagen började som vanligt här i Graz, klockan 7 började alla stadens kyrkklocker att klinga och vi visste att då vara det dags att gå upp.

Efter frukosten började vi promenera bort mot det universitetet (det tinns 3 st i graz, alla utspridda över hela staden) där vi ska läsa tyska i en månad. När vi kom fram möttes vi av en österrikisk dam med en fruktansvärd dialekt, men som tur var fanns det andra som man förstod vad de sa.

När det hade varit en kort genomgång med lite allmän information var det dags för placeringsintervju. Alla blev uppdelade i grupper med 20 pers i varje, därefter skulle man, två och två, gå in och prata med några av lärarna. Intervjun gick ut på att man fick ett ämne som man skulle argumentera kring, vårt ämne var huruvida affärer skulle ha öppet på söndagar eller inte. Sammanfattningsvis kan man väl säga att det inte gick så värst bra, vi kom inte ens på några vettiga argument som vi hade kunnat säga på tyska. Men man kan väl hoppas att de lyckas hitta en bra nivå till oss ändå..

Snart ska vi gå till Internationella kontoret på TU (Teknische Universität, där vi ska plugga sen) för att få ett Erasmus-leg och österrikiskt telefonkort. Efter det blir det nog cyckelshopping. Vi bor väldigt nära en av universitetsbyggnaterna, men TU ligger utspritt på tre olika områden o varje område känns nästan lika stort som campus Valla, så en cykel är nog att föredra.


Korridoren

Köket/Kokvrån
  
Köket som delas av sex personer har två plattor och en kyl där man får plats med ca 1 mjölk o 1 fil per rum. Bordet har fyra tillhörande stolar, hur man tänkte där har jag ingen aning om, fas o andra sidan kan ju inte alla rum laga mat samtidigt ändå..

Idag städade vi ur kylen och i eftermiddag ska vi städa bort all gammal mat från tidigare studenter, vi har nämligen bott längst i korridoren nu för tiden, så vi har ju lite att säga till om:)

Badrummet

 
Badrummet är som tur är fint, med två handfat och allt. Det enda negativa är att toan o duschen är i samma rum, så om någon duschar får man helt enkelt hålla sig:)

Huset
  
Vi bor på nionde våningen på Hafneriegel 53, D09/3, 8010 Graz för er som skulle vilja skicka brev.

Utsikten
    

Utsikten från rummet går inte att klaga på, 180 grader Graz. På bilden längst till vänster kan man skymta en svart, ganska platt byggnad ca 400 m bort, det är en av universitetets lokaler. Kikar man ut till höger är chansen stor att man får 1:a parkett till division 5 matcher i fotboll. Från köket kan man även kolla på tennis.


Välkommen till vårt Gräzliga rum

Före
     
Den försvunna garderobsdörren

  
Alla österrikare har sina fönsterluckor/persienner nere hela tiden..      Golvet var inte så rent...

Efter
Med vilja, våld, tejp o ett besök på IKEA blir det mesta bättre!

 
Gardinerna är 2x1,5 meter tyg från IKEA uppsatta med en hel del uppfiningsrikedom och fingerfärdighet, 100 % fritt från sytråd. (Observera att perisennerna numera är uppe)


Nu har Bella äntligen fått sin Gräz-matta, o med tofflorna kan vi gå på det nystädade golvet som inte täcks av mattan.

De pegngar vi la ner på besöket på IKEA var väl spenderade, nu är det nästintill obeboliga rummet riktigt mysigt.


RSS 2.0