Galet eller vackert?



Årets isskulptur i Graz. Temperaturen just nu i Graz ligger omkring 5 grader på dagarna och omkring 3 grader på nätterna vilket betyder att denna skulptur sakta men säkert kommer att smälta bort. Frågan som alla Grazbor ställer sig i år är "Kommer den smälta bort i år med?" vilket kan jämföras med Julbocken i Gävle. Men självklart är den fin så det kanske är värt de Euro som de lägger ner på att skapa denna skulptur.


Glögg å pepparkakor

Idag tog vi en sväng till SCW (Shopping Center West) och det resulterade förstås i att vi handlade en del. Dagens kap blev lite juldekoration i form av 4st röda julgranskulor som vi hängde upp i fönstret samt några små ljus som vi placerade i svart sand på en blå tallrik. Men också Glögg och pepparkakor från IKEA Food. Vad gör man inte för att försöka få lite julstämmning när det förövrigt är mellan 8-16 grader varmt på dagarna.

Nedräkning

Saknar ni oss där hemma i sverige kan ni ju alltid ta en titt på nedräkningen (till höge) till då vi trampar svensk mark igen :)

Ingen ny lägenhet

Det verkar tyvärr som att det inte blir någon ny lägenhet för vår del... Den senaste lägenheten/rummet vi var och kollade på hade också andra svenskar kollat på, och häromdagen fick vi veta att en av de andra svenskarna hade fått den. Killen som hyr ut sin lägenhet påstod dock att det skulle komma ytterligare en till idag och att han skulle höra av sig imorgon med beslut, så än finns det hopp (dock ytterst minimalt hopp).

Med tanke på att det snart är en ny månad, villket skulle innebära inflyttning först i mars, samt att det verkar ganska lönlöst att söka lägenheter, kommer det inte bli någon flytt för vår del. I början hade vi lite koll på ungefär hur många vi har kontaktat angående lägenhet/rum, men nu är det så pass många att det inte går att hålla koll på hur många.

Det som känns mest hopplöst är att man kan inte uppmuntra sig själv med att tänka "Vi bor ju i alla fall billigt", för om vi skulle flytta till en WG skulle det faktiskt bli billigare. Dock fick vi idag gratisprover av tomatsås utdelat till dörren, det hade inte hänt om vi bodde i en lägenhet :)


Promoveringsfilm

Nu har fílmen från höstens promovering kommit upp på YouTube. Eller som jag hörde en äldre dam säga under promoveringen: "Jag hörde att YouTube är här och filmar". YouTube måste ha vääääldig många fotografer om de filmar alla sina klip själva...


En vanlig dag!

Ja då har det nästan passerat en helt vanlig dag i Graz igen då. Idag har det inte hänt så mycket. Både Jag (Berne) och Bella har haft lektioner i skolan och nu på kvällen har vi hunnit med ett förhoppningsvis framtida rums besök och just nu så är Bella och tränar sin arobics. Vi insåg idag att det inte är så långt kvar till jul, snarare bara fyra helger kvar innan vi åker hem till Sverige på vårt Jullov. Skall bli skönt med lite ledighet samtidigt som ju närmare jul man kommer desto indre är det kvar av kurserna och ju närmare tentorna kommer man.

Ja för er som undrar hur det blev med rummet vi var å kollade på idag så kan jag säga som så att pucken ligger just nu hos honnom. Vi har sakt att vi är intresserade av rummet och det var jättefint så nu är det bara att hoppas. Men dock värkar det som om det var ett populärtrumm för svenskar för det var två svenskar till förutom oss som skulle dit å kolla. Så vi har väll inte direkt några enormt stora förhoppningar.

Doktorspromoveringen

Nu är jag (Bella) tillbaka i Graz igen efter en helg hemma i Linköping. I Linköping hade det inte hänt något (förrutom att kaserngatan hade öppnat), men när jag kom tillbaka till Graz efter bara en helg hade jag missat massor :)

För er som inte vet om det, var jag hemma för att jobba med doktorspromoveringen som är två gånger per år. Doktorspromoveringen är den ceremoni då alla nyblivna doktorer får sina hattar och diplom, i Linköping installeras också alla nya professorer vid samma tillfälle. Helgen började med akademisk högtidskonsert på fredagkvällen, repetitioner på lördagsförmiddagen och därefter var det dags att skrida om till balklänning och genomföra procession och ceremoni.

Under middagen som var efter ceremonin satt jag tillsammans med en doktor som hade disputerat om ekoxar. Han var också en oerhört engagerad biodlare, så efter några timmar tillsammas med honom känns det som jag vet det mesta som är värt att veta om biodling.

Efter middagen var det sedvanlig dans, denna gång till Casanovas, och därefter eftersläpp på HG med alla marskalkar. När jag ändå skriver om promoveringen och allt det roliga man får vara med om som marskalk, kan jag ju passa på att göra reklam för vårens promovering som vi kommer behöva massor studenter till. Den kommer vara i slutet av maj, och är man intresserad att vara med är det bara att höra av sig :)

Helgen var riktigt lyckat, men tyvärr alldeles för kort. Som tur är, så är det bara 4 veckor kvar tills vi åker hem under jullovet.

Tisdagsfika med spännande avbrott

Igår hände det spännande saker i Hafnerriegel. När våra korridorsgrannar precis skulle börja förbereda för vår numera traditionsenliga tisdagsfik/middag i korridoren så hörde vi ett larm som gick. Jag trodde först att det var ett väldigt energiskt billarm, men när jag öppnade fönstret så hördes det nästan ingenting. Efter ett tag så slog det oss att det nog kom innifrån huset, och när vi öppnade dörren ut till trapphuset var det mycket riktigt där ifrån ljudet kom. Så vi övergav fikaförberedelserna och gick ut i trapphuset, där vi möttes av rök. Så vi började traska ner för trapporna och ju längre ner vi kom desto mindre rök blev det.

Väl nere vid entren så hade redan brandkåren kommit, och det visade sig att det hade brunnit på andra våningen, men att det inte var någon fara för de hade släck det direkt. Men eftersom röken steg uppåt i trapphuset så gick larmet på igen så fort de hade stängt av det, eftersom andra sensorer antagligen kände av röken...

Till slut var allt ok, och vi gick upp till vår korridor igen. När vi satt o fika pratade vi lite om vad man skulle göra ifall det skulle vara en allvarlig brand. Det tog ett tag innan vi reagerade på att brandlarmet faktiskt kom från huset och skulle det ske under natten så skulle man antagligen inte vakna. Vi bestämde oss för att meddela hemförvaltaren vad vi pratat om och svaret vi fick var följande:
- om det brinner i trapphuset och det larmet går på ska man stanna kvar i korridoren
- om det brinner i korridoren, hörs larmet i korridoren också och då  ska man gå vanliga trappan ner

Det känns som att dom har endel att fundera på när det gäller eventulla bränder. Säg till exempel att det brinner i trapphuset och vi stannar kvar i korridoren, om branden sedan skulle sprida sig in i vår korridor och vi då ska ta oss ut så är det lite sent...

Bakverken som vi bjöds på var i alla fall riktigt goda! Våfflor med chokladmous, bananer, grädde och ett körsbär på toppen :) Tydligen så är det en typisk österrikisk efterrät, och man kan nog stå ut med att äta det en gång till :)

Österrikisk sopsortering

Först o främst får ni ursäkta bilderna i detta inlägg, men när det gäller österrikarnas sopsortering kan man ju faktiskt undra ibland.

Inte för att österrikaren, som bor i korridoren, har gjort sig känd för att vara världens mest husliga människa, men nu har han nog ändå passerat någon slags gräns. I vår korridor finns ett superbra sopprum där man kan sortera sin sopor; plast, papper, metall, glas, kompost och "restmüll". Alla tunnor är tydligt uppmärkta med vad som ska slängas i respektive tunna (På plasttunnan står det till exempel pedagogiskt nog "Plastic, not paper") och trots det händer det allt som oftast att mjölkpaket (oöppnade, fyllda med mjölk i!!) ligger i plasttunnan och läskflaskor (också med minst 1 dl dricka kvar) i papperstunnan.

Idag när vi skulle slänga metall hittade vi dock det bästa(/värsta?) - en banan i metalltunnan! Jag är inte någon näringsexpert, men så vitt jag vet sorteras inte bananer som metall. För att hjälpa vår förvirrade österrikiska granne gjorde vi en ny lapp till metalltunnan, se nedan :)


mmm.. trevligt.. Glömde jag nämna att inga förpackningar är utsköljda?


...man kanske skulle ritat en liten illustrerande bild också?

24 Stunden Schwimmen in Radkersburg

Ja då har man överlevt en 24-timmars simmning igen då. (För er som inte vet så har jag genomfört en tidigare, dock var jag mycket mera vältränad då än nu.)

24 timmars simningen innebär att skall försöka simma så långt man kan/orkar på 24 timmar.
Vårt lag (5personer)anväde följande taktik: Vi började med 30 minuters pass förutom två nattpass som var 45 minuter så vi skulle få lite längre sömn/vila emellan passen.
 
Organisationen som anordnar denna tävling som det faktist är är Licht ins Dunkel, en typ hjälporganisation där oranisationen får 5 Cent per simmad längd av sponsorer. Resultatet i år blev 140 103 längder vilket motsvarar ca 70 000€.

Resultat från tävlingen hittar ni i länken nedan: ( vårt Lagnamn är USI Gigasport 1 ,Nr 175)
http://www.zeitnehmung.at/html/newCMS/results/382.pdf
Samanfattningsvis kan man säga att vi hamnade på 7e plats av stafettlagen och jag simmade 358 längder vilket motsvarar 17900 m eller 17,9 km om det känns bättre. och är man intresserad över den goda gärningen jag gjort så drog jag in nästan 200€ till hjälporganisationen.

Efter en natts vila så kan man ändå se på det som en rolig grej även om kroppen fortfarande känner sig som om  man skulle ha blivit överkörd av något tungt. Men i går kväll (ca 4hefter slutet) så kan man säga att jag inte var särskillt aktiv och närvarande.

Nedan kommer lite bilder från evenemanget.

Denna bild visar starten av 24 timmars simningen och vår försteman i laget befinner sig på 5e banan härifrån. Först såklart.


Denna bilde visar typ 10 sekunder efter starten, de simmare med blå mössor är stafettlag och de med röda är simmare som simmar individuelt. Jepp, polen var utomhus men dock var det 26 grader i vattnet. Våtdräckterna var dock sköna att ha då man fick stå någon minut å vänta kring växlingarna.


Sov gjorde vi i ett stort tält som var uppvärmt med stora värmefläcktar, tätet var också ihoppsatt med huset där duschar å allt annat låg.


Fösta snön

Den 4e november kom den första snön här. Det sägs att det inte kommer så mycket snö här inne i Graz utan att om det kommer töar det bort direkt. Vilket det också gjorde denna gång.
 
 
Bild från vårt fönster ner över den gröna fotbollsplanen som för tillfället är delvis vit.

Apfelstrudel

Igår bakade vi apfelstrudel tillsammans med våra grannar i rummet bredvid. Trots den stora okunnskapen om hur detta ska göras på bästa sätt blev resultatet riktigt bra!

Igår installerade jag (Bella) också ett nytt virusprogram på min dator efter att den har drabbats av svininfluensan (eventuellt något annat virus....), och nu håller virusprogrammet på att leta igenom datorn. Efter 36 % har det redan hittat 7 virus, men det som är lite jobbigt just nu är att det har stått still på 36 % i två timmar. Suck!

RSS 2.0