Roadtrip - etapp tre

(2010-03-29)
Dagen därpå var det sightsing i Ljubljana på schemat. Vi började med att besöka slottet som låg på ett berg mitt i Staden. Det slog oss då att alla städer här nere har ett berg i mitten med ett slott på – förrutom Graz som har ett slottsberg utan slott...

Slottet i Ljubljana byggdes på 1500-talet men stadens ursprung sträcker sig ända fram från romartiden. Uppe i klocktornet beundrade vi utsikten över staden med ca 220 000 innvånare. Innuti klocktornet fick vi också kolla på en film i 3D där vi fick en virtuell guidning genom stadens histiora.

 

Efter slottsbesöket kurrade magen och vi begav oss till en uteservering tillhörande en av Pizzeriorna längs ån som går genom staden. Vädret var underbart och det var riktigt trevligt att kunna sitta utomhus och äta lunch utan att behöva ha jacka på sig.


Under vår lunch fick vi besök av några kompisar som också var hungriga

Stadens centrum var inte så jättestor så efter ytterligare lite sightsing bestämde vi oss för att handla mat inför kvällen och åka till nästa stopp på resan, nämligen Platvicka i Kroatien.

 

Efter att ha passerat tullen (och fått en stämpel!) möttes vi ganska direkt av hus som fortfarande hade kulhål i väggarna, om ens husen stod kvar hela. Det märktes tydligt att det inte var länge sedan det var krig i Kroatien och också att människorna som bor där inte har så mycket pengar. Det som nästan var mest förvånade var att det var väldigt många ”nybyggda” hus som var helt övergivna.

Efter några timmars körning på serpentinväg kom vi fram till vårt vandrahem som låg några kilometer från Platvicka nationalpark som är känd för sina vackra sjöar. Matleena hade bokat ett rum i ett av alla privata vandrarhem som fanns i området och vi möttes av ett jättefint nytt hus.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0