Utlandsstudier i Graz

Åker man till Graz och pluggar kan det hända att man råkar få göra massor roliga grejer i skolan som inte finns i Linköping. Till exempel läser Berne en kurs där han lär sig programera flyginstrument kopplade till en flygsimulator. Flygsimulatorn är ett vanligt plan i storlek med Ryanairs som är avkapat direkt efter cockpit, men alla intrument och knappar är fortfarande kvar. Häromdagen när Berne hade labb i denna kurs kom jag (Bella) förbi för att se hur det såg ut, det slutade med att även jag fick tesa att flyga en bit och sedan landa på Graz´s flygplats. Det var coolt! :)


En koncentrerad Bella som förbereder sig för landning


Vi läser också en kurs i aerodynamik som handlar om allt som har med strömning att göra. Igår fick vi göra ett besök i vindtunneln för att få se lite teori som vi har lärt oss faktiskt också existerar i praktiken. Det var så pass spännande att faktumet att föreläsningen var nästan 3h i sträck inte längre var lika jobbigt.


På den här bilden kan man nästan ana vireln som bildas efter en vinge. På den vita röken lyser en laserstråle som visar hur luften "kröker" sig.


Vi fick också se hur strömningen såg ut på en delta-vinge

Förutom sånna roliga saker har jag även hunnit med en blockkurs och ytterligare en tenta. Blockkursen (en intensivkurs som är ca 3 dagar) var en logistik kurs på engelska där vi både fick lära oss en hel del teori men också räkna på det. Att ha lektioner på samma sätt som i Linköping excisterar inte här i Graz, utan när det (mot förmodan) är övningar brukar läraren räkna något tal på tavlan. I den här kursen var det istället vi som läste kursen som fick gå fram till tavlan och räkna, det var både lite nervöst och spännande men det gick bra.

När det gäller tentan så var det min första "riktiga" tenta; dvs skriftlig tenta på tyska. Det var en minst sagt spännande upplevelse. Tentan var i en vanlig föreläsningssal där alla satt packade som sillar, dessutom fuskade folk helt öppet och kollade på andras svar eller delade med sig av sina egna. Det känndes väldigt lustigt. För mig gick tentan helt ok, det var en räknedel (som inte gick så bra) och en teoridel (som gick mycket bättre), men framförallt gick det oväntat bra med tyskan :)

Kommentarer
Postat av: Jonas

Hej, Kul att läsa o se bilder från flygsimulatorn, ser jättekul ut. Jag antar man blir som barn på nytt.



Sitter nu själv o väntar på att flyga hem fr Detroit men jag antar att det är nog inte läge o fråga om man får gå fram o spaka lite :-)

Jonas

2010-01-24 @ 00:03:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0